Als ZZP’er word je door veel bedrijven beschouwd als een risicovolle klant. Want jij bent als enige verantwoordelijk voor je bedrijf. Als je een zakelijke blunder maakt of ziek wordt kan dat betekenen dat je je bedrijf niet kunt voortzetten. Daarom moeten ZZP’ers vaak tot in het oneindige bewijzen dat hun bedrijf levensvatbaar is en blijft. Vooral financiers willen een bedrijfsplan zien en de jaarcijfers van de afgelopen jaren. Dat kan erg lastig zijn bij het leasen van een bedrijfsauto.

Financial lease voor ZZP’ers

Er zijn echter maatschappijen die speciale arrangementen hebben voor ZZP’ers. Bij hen is het vrij eenvoudig om een leasecontract voor een auto af te sluiten. In de meeste gevallen hoeven er geen jaarcijfers overlegd te worden. Er wordt dan een leasecontract op basis van financial lease aangeboden, waarbij de auto het onderpand is. Bij deze contracten heb je zelf inspraak in de hoogte van de aflossingen, dus het is een contract op maat. Geïnteresseerd? Bekijk de mogelijkheden om als ZZP’er te leasen.

Grote investering voorkomen

Omdat het zo lastig is voor een ZZP’er om grote leningen af te sluiten is een financial leasecontract voor een bedrijfsauto of een zakelijke personenauto de ideale oplossing. Er wordt een maandelijks bedrag betaald, zonder dat er een grote investering hoeft te worden gedaan. Je bent als bedrijfseigenaar onmiddellijk de eigenaar van de auto. Daardoor kan er worden geprofiteerd van allerlei fiscale voordelen. Daarbij kun je denken aan BTW-aftrek, renteaftrek en in sommige gevallen investeringsaftrek. Het is voor ZZP’ers vaak een extra voordeel dat zij de eigenaar worden van de auto zodra alle termijnen van het leasecontract zijn voldaan.

Waarom geen operational lease?

Bij een leasecontract voor een ZZP’er wordt vrijwel altijd gekozen voor financial lease. De reden daarvoor is, dat de voorwaarden die onderdeel zijn van operational lease minder praktisch zijn voor een ZZP’er. Met name de verplichte servicekosten, waaronder het onderhoud van de auto, en de juiste inschatting van het jaarlijkse aantal kilometers, zijn niet handig. Met name de services worden lang niet allemaal gebruikt door een ZZP’er en het is jammer als daar wel voor moet worden betaald.