België is het tweede populairste land (na Duitsland) waar Nederlanders een auto aankopen en importeren. Het is tamelijk gemakkelijk en vaak kun je een mooie auto aan een scherpe prijs kopen. Er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je een auto vanuit België naar Nederland wilt importeren, zoals de transportkosten en de keuring.

Waarom een Belgische auto importeren

Vooral als je dicht bij de Belgische grens woont, kan het interessant zijn om je wagen in België te kopen, omdat in België geen BPM bestaat. Hierdoor is de prijs van nieuwe auto’s een stuk lager dan in Nederland en gebruikte auto’s kun je aan een voordelig BPM-tarief importeren. Meer informatie: easyimport. Vaak zijn er ook goede deals te sluiten (vooral tijdens het Belgische autosalon geven veel autoverkopers kortingen en extra opties). Het kan ook zijn dat je droomwagen in Nederland niet te koop is en dat je daarom in België moet gaan kijken.

De verschillende stappen bij het importeren van een auto uit België

Stap 1: Zoek op internet naar een auto die aan al je eisen voldoet, je kunt zoeken bij de autodealer van het merk waar je naar op zoek bent of op een website voor gebruikte auto’s. Goede websites zijn http://nl.autoscout24.be/; http://gocar.be/nl/autovlan/tweedehands-auto; http://www.kapaza.be/nl/auto en http://www.auto24.be/.

Stap 2: Neem contact op met de verkoper en maak een afspraak om de auto te gaan bekijken. Als je kiest voor een Vlaamse verkoper heb je alvast geen last van een taalbarrière.

Stap 3: Je zult dan naar België moeten gaan om de auto te bekijken en een proefrit te maken. Onderhandel over de prijs en de extra opties.Controleer of alle papieren in orde zijn, je hebt een Belgisch kentekenbewijs nodig, een certificaat van overeenstemming (CVO) en een Belgisch keuringsbewijs. Vraag bij een gebruikte auto ook naar een Car-Pass, dit is een document dat de juiste tellerstand van de auto garandeert.

Stap 4: Hoe ga je de auto naar Nederland transporteren? Je kunt ervoor kiezen om zelf te rijden, maar als je een auto koopt in België krijg je die zonder kentekenplaten. Je kunt een Belgisch exportkenteken aankopen, dit is enkel in België geldig en moet vervangen worden door een Nederlands kenteken aan de grens. Een andere optie is om vooraf een Nederlands transportkenteken te kopen dat je meeneemt naar België. Je kunt natuurlijk ook een transportfirma inhuren om de auto naar Nederland te vervoeren.

Stap 5: Op Nederlandse bodem moet de auto door de RDW gekeurd worden, heeft de auto nog een geldige Belgische keuring dan is een volledige APK-keuring niet nodig. De RDW geeft je na een geslaagde keuring een kentekenbewijs waarmee je Nederlandse kentekenplaten kunt laten maken. Daarna moet je nog aangifte doen van de BPM bij de belastingdienst, op een tweedehandsauto moet je nooit het volledige bedrag betalen. Meer informatie: easyimport.nl.

Opmerking: Heb je geen tijd om zelf te onderhandelen en het papierwerk in orde te maken of heb je er gewoon geen zin in, dan kun je een gespecialiseerd bedrijf inhuren om alles voor jou te regelen.

Valkuilen

Of het voordelig is om een auto vanuit België te importeren hangt af van verschillende factoren, zo moet je niet enkel rekening houden met de kostprijs van de auto, maar ook met het transport naar Nederland, de RDW-keuring (en eventueel de APK-keuring) en de BPM. De ANWB vraagt om voorzichtig te zijn als de prijs een heel stuk lager ligt dan de marktwaarde, het zou om een gestolen auto kunnen gaan. Verder is het altijd nodig om extra oplettend te zijn bij de aankoop van tweedehands auto’s, vraag aan de verkoper steeds om de Car-Pass voor te leggen zodat je zeker bent van de kilometerstand. Probeer een betrouwbare verkoper te vinden, want als de auto niet overeenkomt met wat er in de advertentie stond, ben je een heel eind voor niets gereisd. Zoek ook altijd enkele concurrenten in dezelfde streek op.